www.zap.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, sigurnosti i funkcionalnosti. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati OVDJE. Nastavkom pregleda web stranice www.zap.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na "Slažem se".

Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku Projekti

Predstavljanjem knjige 'Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku' u Matici Hrvatskoj u utorak nevladina udruga Kultura i etika obilježila je Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. prosinca.

Autori tekstova su doc. dr. Tomislav Galovići doc. dr. Zrinka NikolićJakus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ozren Kosanovićs Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Željko Radićs Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Marta DragičevićPrtenjača s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Zdenka Janeković-Römer sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a, a urednik Zorislav Antun Petrović. Promociji su, između ostalih, nazočili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice Hrvatske, predsjednik upravnog odbora Vijeća stranih ulagača i uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec te voditeljica Službe za zaštitu prava na informaciju Dubravka Bevandić.

Knjiga je prikaz, odnosno, analiza protukorupcijskih odredbi u nekoliko najznačajnijih srednjovjekovnih akata i statuta Kvarnera i Dalmacije, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Hrvatskoglagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog i pokazuje da je većprije više od sedam stoljeća na ovim prostorima počelo sustavno suzbijanje korupcije.

Projektom se prikazuje da su Vinodolski zakonik i statuti hrvatskih gradova –Rijeke, Senja, Krka, Vrbnika, Cresa, Kastva, Zadra, Splita i Dubrovnika i drugih gradova, imali širok dijapazon antikorupcijskih mjera, odnosno, mjera kojima se ograničavalo koruptivno djelovanje u vlasti i upravljanju.

Ova knjiga je nastavak projekta započetog lani izdavanjem brošure "725 godina Vinodolskog zakonika –725 godina suzbijanja korupcije u Hrvatskoj", a njeno izdavanje su poduprli Hrvatska pošta i Siemens.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.