www.zap.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, sigurnosti i funkcionalnosti. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati OVDJE. Nastavkom pregleda web stranice www.zap.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na "Slažem se".

Parlamentarni izbori 2016.

Pitanja i odgovori Vijesti

Čemu, zašto, kako, s kim, što, ali (tj. nema ali)...

Čemu uopće izlazak na izbore?

Godinama sam sudjelovao u aktivnostima koje su zagovarale provođenje mjere suzbijanja korupcije, jer bez toga liberalna demokracija praktički i ne može funkcionirati. Činio sam to dijelom kroz nevladine organizacije i u suradnji s nadležnim tijelima javne vlasti na državnoj i lokalnoj razini te u suradnji s međunarodnim tijelima i organizacijama. Pokazalo se da se u takvom djelovanju mogu polučiti određeni uspjesi, poput animiranja i osvještavanja javnosti, educiranja građana, pa i političara, novinara i aktivista, te artikulirati programi djelovanja na suzbijanju korupcije. No, pokazalo se, zapravo dokazalo, da bez prave i iskrene političke volje, to jest  odlučnosti obnašatelja različitih mandata - kako u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti - da se beskompromisno i efikasno krenu suprotstavljati korupciji na svim razinama mjere i postupci kojima bi se suzbijala korupcija ostaju tek mrtvo slovo na papiru. Doista sam se umorio od političara koji me tapšu po ramenu, govore mi da su moje inicijative dobre i obećavaju da će nešto poduzeti, nakon čega se ništa ne događa.

Odlučio sam biti politički partner s Laburistima, kao nezavisni zastupnik koji će se u Hrvatskom saboru žustro i principijelno boriti da se već postojeće antikorupcijske mjere i postupci dosljedno primjenjuju, kao i da se uvedu i nove prakse kojima se korupcija doista može suzbiti.

 

Zašto na listi Laburista?

Laburisti ili ORaH bili su logičan izbor kao jedine stranke za koje znam da su statutom predvidjele trenutno izbacivanje ljudi protiv kojih je podignuta optužnica. Nadao sam se da će ove dvije stranke biti kičma koalicije koja bi se obraćala biračima na lijevoj strani političkog spektra, no do toga nije došlo. Na kraju sam odlučio krenuti u izbore s Laburistima iz nekoliko razloga. Prvi sam već spomenuo, u svojem su se statutu jasno odredili načelom nulte stope za korupciju. Oni su  politička stranka rada, najvažnijeg resursa u svakoj zemlji i zalažu se za pravnu državu, odnosno za djelotvoran državni aparat koji bi u punom smislu štitio, promicao i razvijao ustavom zajamčena prava građana Hrvatske, a koji bi morao biti izvan utjecaja bilo koje političke stranke. Samim time, uz neovisno, pravedno i zakonito pravosuđe, kao korektiv i nadziratelj zakonodavne i izvršne vlasti, stvorili bi se nužni preduvjeti za učinkovito suzbijanje korupcije.

Zapravo je logično i slijedeće:  nakon niza godina moga bavljenja politikom i političarima kroz građanske inicijative i organizacije, što nije ništa drugo nego javna politika ocijenio sam da je pravi trenutak da se stečeno iskustvo i znanje primijeni i u praksi, preuzimajući odgovornost stavljanja sebe u službu građana. S takvom čvrstom odlukom morao samo odabrati adekvatnog političkog partnera.

 

Zbog čega bi bio dobar zastupnik?

Još kao profesionalni novinar sam prateći rad Vlade jako dobro upoznao mehanizme donošenja zakona u našoj zemlji, a kasnije kroz aktivistički rad sam i osobno prolazio kroz sve faze. Upravo je u tijeku drugo desetljeće mog ustrajnog rada na suzbijanju korupcije u Hrvatskoj i kroz to razdoblje sam sudjelovao u radu niza tijela koja su radila na suzbijanju korupcije. Imam gotovo osam godina staža u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, bio član Nacionalnog antikorupcijskog vijeća, Antikorupcijskog radnog tijela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Etičkog povjerenstva za odabir udžbenika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Antikorupcijskom povjerenstvu Grada Zagreba, bezbroj radnih grupa... Pored toga radio sam na izradi većeg broja zakonskih prijedloga, poput Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o pravu na pristup informacijama ili Zakona o financiranju političkih aktivnosti. Znam jako dobro kako se zakoni donose, gdje su opasnosti od pojavljivanja rupa i kako te rupe pokrpati. Također, imam brojne međunarodne kontakte i znam kako doći do najboljih rješenja i prilagoditi ih hrvatskim prilikama.

 

Međunarodni kontakti?

Imao sam prilike raditi ili surađivati s nevladinim udrugama kao što su Global Integrity, Transparency International ili Greenpeace, s međunarodnim institucijama kao što su Svjetska banka, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, Europska unija ili Vijeće Europe. Imao sam prilike upoznati predsjednicu Finske, predsjednike Austrije, Poljske i Njemačke, ministrice i ministre iz Finske, Švedske, Austrije, Albanije i SAD-a, niz dužnosnika iz cijele Europe i brojnih međunarodnih institucija...

 

A što bi točno radio u Saboru?

Imam nekoliko konkretnih ideja za suzbijanje korupcije – jednostavni su recepti, samo što za njihovo provođenje treba i nešto volje, ne samo deklarativne potpore. Najjednostavnije rečeno pobrinuo bih se da se uspješnije eksploatiraju prirodna dobra, smanji rasipanje proračunskih sredstava i poveća dostupnost informacija o realizaciji proračuna. Prvi korak bio bi ponovni ustroj Državnog inspektorata kao neovisnog tijela koje bi vodilo računa o poštivanju zakona i podnosilo građanima redovito izvještaje o tome što je radilo za njih, a nakon toga bi se korak po korak išlo prema skandinavskim normama ponašanja. Pored toga bih se s kolegama Laburistima zalagao za smanjivanje poreza na rad, ukidanje avansnog plaćanja poreza na dobit i plaćanje PDV-a nakon plaćanja računa, a ne kao do sada odmah nakon isporuke. Država mora voditi računa da se poštuju njezini zakoni i kontrolirati ponajprije velike igrače koji najviše dobivaju kršenjem pravila. Ima još toga, ali prvo treba osvojiti mandat.

 

Ali to mogu učiniti i drugi?

Oni su već mogli to učiniti, posebno oni iz stranaka koje su već sudjelovale u nekim Vladama, ali nisu. Odnosno, kako se to lijepo kaže – dosad nije postojala politička volja. Kad uđem u Sabor to će se promijeniti. Neke stvari jednostavno moramo mijenjati. I to na bolje.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.