www.zap.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, sigurnosti i funkcionalnosti. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati OVDJE. Nastavkom pregleda web stranice www.zap.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na "Slažem se".

Kreće projekt 'Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku' Projekti

U suradnji s udrugom 'Kultura i etika' pokrenuo sam projekt 'Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku' kroz koji ćemo promovirati tradiciju suzbijanja korupcije u Hrvatskoj. I Vinodolski zakon, najstariji pravni spomenik na hrvatskom jeziku, i Korčulanski statut, najstariji uopće pravni akt napisan na našoj obali Jadrana, sadrže odredbe koje preveniraju korupciju i sukob interesa i koje bi se komotno mogle naći u bilo kojem protukorupcijskom dokumentu na svijetu.

Projekt je baziran na knjizi "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" koju sam ja uredio, a svoj doprinos njenom nastanku dali su doc. dr.Tomislav Galović i doc. dr. Zrinka Nikolić Jakus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. Ozren Kosanović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. Zdenka Janeković Römer sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU, prof. dr. Željko Radić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te dr. sc. Marta Dragičević-Prtenjača s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj nam je promovirati najznačajnije protukorupcijske odredbe iz srednjovjekovnih pravnih akata nastalih na tlu Hrvatske, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Hrvatskoglagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog statuta. I to je tek početak – nakon toga izložba ide dalje diljem Hrvatske. Za sada su dogovorena gostovanja u Rijeci, Krku, Varaždinu, Cresu, Splitu i Zadru, a potrudit ćemo se da obići cijelu zemlju.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.