www.zap.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, sigurnosti i funkcionalnosti. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati OVDJE. Nastavkom pregleda web stranice www.zap.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na "Slažem se".

Hrvatski protukorupcijski recepti u Europskom parlamentu.

Hrvatski protukorupcijski recepti u Europskom parlamentu Vijesti

Zahvaljujući suradnji s Davorom Škrlecom, eurozastupnikom OraH-a, organizirana je u Europskom parlamentu u Brusselu konferencija “Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj”, u sklopu koje je postavljena i istoimena izložba.

Na konferenciji su predstavljeni recepti kojima su naši stari pred više od osam stoljeća počeli suzbijati korupciju.Konferenciji je nazočilo šezdesetak sudionika, a skupu su se pored eurozastupnika Škrleca i predavača obratili i veleposlanik i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Mato Škrabalo, i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Mario Nobilo.

Prije same konferencije otvorena je izložba koja je dosad bila postavljena u Zagrebu i Rijeci. "Želja nam je kroz ovu izložbu pokazati da Hrvatska ima dovoljno provjerenih recepata za suzbijanje korupcije i nadam se da će ih se uskoro početi primjenjivati", izjavio je Zorislav Antun Petrović, autor izložbe. Na izložbi su predstavljene su neke od najdojmljivijih protukorupcijskih odredbi iz srednjovjekovnih pravnih akata i statuta gradova Hrvatske, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Hrvatskoglagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog statuta. Mnoge od ovih odredbi su i danas vrlo aktualne i mogu se lako primijeniti. Također, te su odredbe starije od mnogih belgijskih, švedskih, njemačkih ili švicarskih sličnih pravnih akata.

Izložba je nastala na temelju knjige "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku”, objavljenoj također u izdanju udruge Kultura i etika, u kojoj je šestero sveučilišnih profesora i znanstvenika sa sveučilišta i znanstvenih institucija u Zagrebu, Rijeci i Splitu - Tomislav Galović, Zrinka Nikolić Jakus, Ozren Kosanović, Željko Radić, Marta Dragičević Prtenjača i Zdenka Janeković-Römer - obradilo najznačajnije antikorupcijske odredbe iz najpoznatijih hrvatskih srednjovjekovnih pravnih akata.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.